Головна » 2021 » Квітень » 15 » Ефективна дистанційка: як дитині скласти власний графік навчання і відпочинку
10:10 PM
Ефективна дистанційка: як дитині скласти власний графік навчання і відпочинку

Ефективна дистанційка: як дитині скласти власний графік навчання і відпочинку

Як змусити мозок працювати ефективно на дистанційному навчанні?

Маю для учнів два секрети: розклад дня та поєднання різних типів мислення. Давайте з цим розбиратись і використовувати на практиці.

У повсякденному житті ми комбінуємо два типи мислення: зосереджене (концентрація на завданні) та розсіяне (розпорошена увага). Ефективне навчання — це вміння вдало поєднувати ці режими роботи мозку. Зосереджене мислення вмикаємо для вивчення нового матеріалу, а розсіяне дозволяє нам генерувати нові ідеї та підходи до вирішення завдань, що засновані на знаннях та роздумах.

Як увімкнути зосереджений режим мислення?

Перш ніж розпочати вивчення нової теми або читання нового розділу книжки, слід спершу сформувати загальне уявлення про неї. До початку зосередженої роботи корисно наперед переглядати конспекти на платформі ВШО (підзаголовки, малюнки, схеми). А також читати питання для самоконтролю до того, як почнете вивчати тему детально. Робити це варто у спокійному режимі і не намагатися цю інформацію запам’ятати. Користь від попереднього перегляду теми полягає в тому, що це допомагає впорядкувати думки та створити нейронні гачки, на які потім, у зосередженому режимі роботи, буде нашаровуватися вивчений матеріал.

Я часто відволікаюсь і можу втрачати багато часу на прокрастинацію.

Якщо з вами теж таке трапляється, то робота стає неефективною: залишається час тільки на поверхневе навчання. Коли потрібно зробити багато завдань за короткий проміжок часу або попрацювати зосереджено, мені допомагає техніка pomodoro. Ось що раджу робити:

  • увімкніть на телефоні режим «не турбувати» та покладіть пристрій екраном донизу;
  • встановіть таймер на 20 хвилин, упродовж яких працюйте лише над завданням: переглядайте відео уроку, заповнюйте бланки практичних робіт, читайте конспект;
  • не плануйте, скільки сторінок чи завдань ви хочете виконати, плануйте, скільки годин ви хочете присвятити вивченню теми.

Коли мине 20 хвилин, можете наступні 10 хвилин погортати сторіз друзів в Instagram. Якщо не встигли за 20 хвилин опрацювати тему, знову відкладіть телефон, поставте таймер на 20 хвилин і зосереджено працюйте. Якщо встигли переглянути відео та прочитати конспект уроку на платформі, починайте робити власний скетч-конспект. Після створення конспекту відчуйте себе переможцем і відкладіть вивчення теми до завтра!

Маю золоте правило вивчення нового:

Не залишайте свіжу тему без уваги більш ніж на день. Спроба пригадати вивчений матеріал — значно ефективніший інструмент навчання, ніж просто його перечитування або перегляд відео. Чи знайоме вам відчуття, коли під час уроку ніби все зрозуміло, а на наступний урок взагалі не можете второпати, про що йдеться? Психолог Джефрі Карпіке показав у своїх дослідженнях, що часто учні стикаються з ілюзією знання. Вони багато уваги приділяють перечитуванню конспекту або підручника, але мало уваги — саме відтворенню матеріалу. Якщо перед очима лежить відкритий конспект, то коли його перечитуєш, виникає ілюзія, ніби матеріал уже в мозку. Але це не так! Що робити? Спробуйте пригадати інформацію, яку ви дізналися під час перегляду відео та прочитання конспекту на платформі. Які ключові думки, правила, закономірності є в цьому параграфі?

Як перемикатися між режимами мислення, щоб зробити навчання продуктивним?

У перерві між зосередженим навчанням корисно вмикати розсіяний режим мислення. Він залучає до роботи інші ділянки мозку та шукає більш креативні рішення, звільняє голову від думок про попереднє завдання. Ви ж точно помічали, що найкращі ідеї приходять тоді, коли ми вже здали контрольну роботу? Це і є ефективність нашого розпорошеного режиму. Як його ввімкнути? Мислити розсіяно — це не лежати без діла й чекати з моря погоди. Просто необхідно чергувати режими зосередженого навчання й відпочинку. Добре відновлювати сили можуть короткі перерви по 10–15 хвилин. За цей час ви встигнете розслабитися, порухатися або поспілкуватися з друзями.

Найбільш ефективними форматами відпочинку є заняття у спортзалі, пробіжки, прогулянки на свіжому повітрі, танці, приймання душу або ванни, слухання музики без слів, гра знайомих мелодій на музичному інструменті, медитація, сон, гра з домашніми улюбленцями або швидка допомога батькам по господарству (помити посуд, завантажити пральну машинку).

Що варто використовувати для відпочинку вкрай обережно?

Відеоігри, серфінг в інтернеті, балачки та чати з друзями, перегляд серіалів. Ці види діяльності за 15 і більше хвилин здатні перевести наш мозок у ще більш сконцентрований режим мислення та посилити втому. А це вам точно не потрібно під час дистанційки.

 

 

Переглядів: 168 | Додав: crocus-17 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar