Головна » 2020 » Лютий » 16 » День вшанування учасників бойових дій
5:35 PM
День вшанування учасників бойових дій

15 лютого, відповідно до Указу Президента України від 11.02.2004р. в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 
Цей день приурочений річниці виведення військ СРСР з Афганістану. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата і увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів України, долею одягнених у солдатські шинелі. З 1979 року до 1989 року близько ста п’ятдесяти тисяч українців пройшли крізь пекло афганської війни, багато з них не повернулися на Батьківщину, вважаються зниклими безвісти, отримали поранення.
Чорне крило афганської війни торкнулося і сім'ю випускника нашої школи Віктора Микитенка. Не дочекалися сина батьки, не зронила цвіту на плече Віктора вишенька, посаджена юнаком на рідному батьківському обійсті. Ідуть тепер друзі і односельці у гості до Віті не до батьківської гостинної оселі , а на сільське кладовище. Наші учні теж віддали шану подвигу і пам'яті випускника рідної школи.
Нашому землякові, колишньому працівникові нашої школи Назаренку Анатолію Івановичу дав Бог повернутися додому живим, з покаліченою душею, але живим. Напередодні 15 лютого старшокласники зустрілися з воїном-афганцем. В дружній і невимушеній атмосфері за чашкою чаю та солодощами велася розмова про службу на території Афганістану , про поранення , які йому довелось пережити, про полеглих на війні побратимів , про дружню атмосферу, яка панувала там, у «пеклі», взаємопідтримку та взаєморозуміння.
Некваплива розмова зачепила найпотаємніші струни дитячої душі. Хвилиною мовчання діти вшанували пам’ять загиблих та зі словами вдячності вручили афганцю квітку фіалки.
На завершення розмови гість побажав дітям любові до Батьківщини, поваги один до одного, наполегливості у навчанні, звершення планів на майбутнє та сфотографувався у дружньому колі старшокласників.
Про молодь Коропського району, яка пройшла крізь пекло афганської війни, школярі мали змогу переглянути документальний фільм, відчути частинку страшного горя батьків, які не дочекалися живими своїх синів.

Переглядів: 269 | Додав: crocus-17 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar